zaterdag 21 november 2015

Nakasendo - Tsumago

Tsumago is de volgende pleisterplaats aan de Nakasendo. Het heeft prachtige huizen met latten-gevels van mooi bruin hout. De heer Goto van het internet café maakt 's morgens vroeg zijn zaak open.
















Tsumago is mooi in het morgenlicht,
goed voor en mooie wandeling - en ook hier gaat de winkel net open.
Het verblijf waar vroeger de vazallen van de leenheren overnachtten is een "must" om te bezoeken. Het huis is in 1877 herbouwd; ernaast ligt een mooi historisch museum.
Je krijgt er een rondleiding in het Engels, en omdat het een koude middag is, wordt het vuur in de "irori", de haard, aangemaakt door de rondleidster.
Goed gelukt, het vuurtje brandt gezellig.
Vanuit het huis heb je een mooi uitzicht op de bergen.
Het toilet dat speciaal is gebouwd voor de Keizer die in 1880 Tsumago bezocht. Hij heeft geen gebruik gemaakt van het toilet tijdens zijn bezoek; de rondleidster zegt: gelukkig maar, want er reisden altijd twee artsen met hem mee, en die moesten altijd zijn ontlasting onderzoeken...
Deze knoestige boom is beroemd - hij is op veel foto's van Tsumago te zien.
Tsumago bij het vallen
...van de avond
Prachtig.
Vanuit Tsumago kun je naar de volgende plaats aan de oude postweg lopen: Magome. Een wandeling van 7,8 km. Hij loopt door het dal van de Kiso rivier, met mooie uitzichten op de Japanse alpen.
Het is wel continu klimmen in de richting van Magome, je kunt dus, als je niet van klimmen houdt, beter vanuit Magome naar Tsumago lopen.
Hier en daar nog mooie herfstkleuren.
Grafmonumenten - er liggen veel graven langs de weg - het was geen gemakkelijk leven langs de postweg.
Maruya, een mooie Minshuku - Bed & Breakfast - langs de weg, bij Otsumago. Geen website, maar wel een telefoonnummer: +81 264 57 3117.
Een mooie "receptie" met open haard.
De eigenares van Maruya; haar neef werkt in Nederland voor een Japans bedrijf.
Uitzicht op het dal
En op de Alpen
Ik loop tot aan de twee watervallen: de mannelijke - odaki -
en de vrouwelijke - medaki - waterval. Er doen allerlei mythes de ronde over deze twee, maar erg duidelijk zijn die allemaal niet.
Op de terugweg naar Tsumago kom ik langs het beste, strooien, paard van stal,
en langs deze prachtige kaki-boom.
Aan het einde van de wandeling ga ik het internetcafe Minoseya binnen en drink een speciaal door meneer Goto gebrouwen kop koffie - werkelijk uitstekend. En internet is er gratis.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten