woensdag 2 oktober 2013

Terug in Tokio

De tyfoon heeft vannacht een plensbui uitgestort over de vallei waar Kawaji ligt - alweer een spa. Ik heb er overnacht in een hele oude en vermoeide Japanse herberg.  Grijze wolken hebben zich over de bergen gedrapeerd. Ik besluit om Nikko te bewaren voor een volgende keer. Nikko in de wolken is TE somber. In het station van Utsunomiya eet ik lunch tussen twee treinen door; een tomatencurry met groenten. In Beck's Coffeeshop. De koffie-ketens in Japan, zoals Beck's, Excelsior, Doutor, Pronto, etc. serveren vaak, naast goede en betaalbare koffie,  uitstekend eten. Mijn curry plus soft drink, thee of koffie naar keuze, kost rond de EUR 7. Starbucks is groot in Japan, hun koffie goed, maar hun eten is niet bijzonder. Vroeg in de middag ben ik terug in Tokio. De komende dagen ga ik plannen voor de volgende trip, een artikel afmaken en nog wat rondlopen in de stad. Een beetje bloggen over Japan in het algemeen....vandaag over:

Lopende-band sushi, kaiten sushi....In het begin werd er in Japan een  beetje neergekeken - nog steeds wel trouwens, zodat het geen serieuze concurrent is voor de reguliere restaurants - op dit fenomeen, een sushi restaurant waar je aan een bar zit waarlangs een band loopt met schoteltjes waarop verschillende soorten sushi liggen. Je pakt een schoteltje met wat je lekker vindt, en nog een, net zolang tot je genoeg hebt gehad. Tegenwoordig is de kwaliteit over het algemeen heel goed en zijn er veel populaire "kaiten sushi" restaurants. Zoals deze in Sado, Maruishi. De selectie en het assortiment zijn verbluffend.

Niet alleen sushi, ook toetjes draaien langs. Bovendien is er ook sushi met dunne plakjes geroosterd vlees, erg lekker.

De kleuren van de schoteltjes geven de prijs aan: blauw is bijv. 120 yen, rood 180, groen 240.

En geel is 280 yen, maar dan ook met bladgoud.....

Op de toonbank staan bekers waar je poederthee in gooit; dan duw je de beker tegen een kraan waar heet water uitkomt - en je hoeft nooit meer te wachten op je thee omdat de ober wiens hoofd omloopt, aldoor vergeet die te brengen.

En nu denkt u misschien dat bij het afrekenen alle schaaltjes met verschillende kleuren zorgvuldig opgeteld worden door de serveerster? Eh, nee, daar is een bliksemsnelle machine voor - de schoteltjes zijn allemaal gechipt...

Typisch Japans, lekker en goedkoper dan de meeste gewone sushi-restaurants.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten