maandag 7 oktober 2013

Tsuru-no-yu

Het gebruikelijke ritme van een reis door Japan: 's morgens vroeg weg uit je hotel, ryokan of pension,  sightsee-en, dan naar je volgende onderdak, waar je tegen een uur of vier 's middags aankomt. Bad, eten, bed en dan herhaalt zich de routine. Ik doe vandaag kalm aan, een ochtendje lekker ontspannen in Tsuru-no-yu, een van de "verborgen" onsen (spa) van Japan. Ook wel een melk-onsen genoemd vanwege het melkachtige, sterk naar zwavel ruikende water. Tsuru-no-yu betekent kraanvogel-water. Degene die de onsen oprichtte zag hier nl. een kraanvogel een wond wassen en concludeerde dat het water geneeskrachtig was.



Uw onverschrokken verslaggever in bad.....het ronde betonnen ding naast me is de gigantische stop van het bad; die wordt eruit getrokken wanneer het bad wordt schoongemaakt.

Het uitzicht - ik geloof dat het water van deze onsen ook onvruchtbaarheid geneest.

Na het bad snel ontbijten om 07h00


Ontbijt. Het eten is hier stoer en gezond, niet verfijnd, maar wel lekker. Veel groente.

En prachtige keramiek

De rijst, die in een soort houten tobbe zit, wordt opgeschept.

Na het ontbijt weer even in het water, het kleine binnenbad. Eerst in de kleedkamer je spullen in een mand doen. Yukata - de katoenen kimono, ceintuur en kort overjasje worden door het hotel klaargelegd op je kamer wanneer je aankomt.

Dan de badkamer in. Het water, dat hier behoorlijk warm is, stoomt. Baden is in Japan een belangrijk ritueel, ook wanneer je in een Japanse herberg logeert die geen onsen is.

Voordat je in het bad mag weken, moet je jezelf eerst goed schoonmaken - je gooit met het ronde bakje  of met een van de houten putsjes water over je heen, sopt en schrobt en boent met het witte handdoekje - dat ook in ieder Japans hotel voor je klaarligt - totdat je brandschoon bent en dan mag je het bad in. In de meeste Japanse badkamers heb je kranen en douches laag aan de muur, en krukjes waar je op gaat zitten tijdens het soppen, en krijg je ook allerlei shampoos en zepen. Tsuru-no-yu doet niet aan die verwijfde onzin - al dat sop vervuilt de omgeving bovendien maar. Gewoon een ouderwets stuk zeep.

Het is maandag, de buitenbaden worden schoongemaakt.  Tsuru-no-yu is ook een dagjes-onsen. Je kunt er dus, tegen betaling van een laag bedrag, een bad nemen, zonder dat je er logeert.

Midden op de dag ga ik weg, dag Tazawa-ko.

Leesbrillen op het station voor ouderen die de trein-tijden willen bestuderen. Dit zie je overal in Japan bij openbare loketten, ook in de postkantoren. 

Ik ga naar Yamagata waar ik logeer in Mintaro hut. De eigenaar kookt 's avonds om 07h30 voor de gasten. Je hoeft niet van tevoren aan te kondigen of je mee wilt eten; als je er bent ga je gewoon zitten - eten, drinken en praten met de andere gasten. Het eten kost niets, maar er is een pot waarin je "eetgeld" kunt stoppen,  een bedrag dat je zelf bepaalt. Aan het einde van de avond staan er veeeeeel flessen op tafel.


























Geen opmerkingen:

Een reactie posten