donderdag 10 oktober 2013

Tokugawa en Mori


Zojoji werd gevestigd op de plek die nu Shiba Park is, in het begin van de 17de eeuw. Ieyasu Tokugawa, de eerste Shogun,  bracht de oorspronkelijke Zojoji -uitspraak dzoodjoodjie- tempel die in 1393 elders was gebouwd, in het begin van de 17de eeuw hiernaartoe over om Edo, zoals Tokio toen heette, te beschermen en om te dienen als Tokugawa familie-tempel.



Het was de machtigste tempel van Tokio, gelegen in een gebied van 65 hectare met 48 onder-tempels en meer dan 100 gebouwen. Het moet een schitterend complex zijn geweest, waar weinig meer van over is dan de herinnering. Brandstichtingen door Meiji-aanhangers, bombardementen in de tweede wereldoorlog en de veranderde bestemming van het gebied als park hebben de omgeving een verbrokkeld aanzien gegeven. 


Toch is het nog altijd een indrukwekkende omgeving.  Dit is de Sanmon, de hoofdpoort, een van de overgebleven oorspronkelijke gebouwen en oudste houten structuur in Tokio.




Dit is de deur van de Onarimon, het was de toegangspoort tot de tempel voor de Tokugawa familie. Hun familiewapen siert de deur. Ik vind het zo prachtig dat de oude structuren van Zojoji die ooit eens dat heldere oranje-rood waren nu vervaagd zijn tot dof-rood of zelfs bijna roze.
In het park is ook Le Pain Quotidien, populair vanwege brood en taartjes. Japanners houden van goede patisserie. Bovendien heeft het café een prachtig uitzicht op het groen.


Mijn favoriete uithoek in het Shiba Park is de Shiba Toshogu Shrine, bekend bij weinigen, gewijd aan Ieyasu Tokugawa. Er komen altijd veel mannen in pak even bidden. Als je daar op een weekdag rustig een tijdje rondhangt, valt dat op.

Er is trouwens de hele dag door een gestage stroom van bezoekers.....

Hier staat ook een van de grootste ginko bomen in Tokio, in 1641 geplant door de derde Shogun Iemitsu. Ik weet trouwens waar de grootste staat.....
Nog even langs Atago Shrine, een tempel met een charmante sfeer- parkje, vijvertje met goudkarpers, theehuis. Een aanrader als je toch in de buurt bent.

Goed verlicht heiligdom....met Tokugawa familiewapen.

Na de oude en klassieke architectuur een beetje hedendaagse sferen opzoeken en van de ene machtige familie, de Tokugawa, naar de andere, de Mori's. De machtige vastgoed ontwikkelaars. Minoru Mori bedacht dit multifunctionele complex, met het Mori Art Museum, Hyatt Hotel, bioscopen, winkels, cafés, restaurants, evenementen-pleinen. Mori Tower met het beeld "Moeder" van Louise Bourgeois dat daar op het plein staat.  Vanaf het observatorium van Mori Tower heb je een schitterend uitzicht over de stad.

En Tokyo Tower vanaf Roppongi Hills. Een ander Tokioos icoon. Tijdens de aardbeving in 2011 is het topje uit het lood geraakt. Dat wordt nu rechtgezet. Moeilijk te zien van deze afstand en met dit licht - maar er zit een stellage om het bovenste deel.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten