dinsdag 23 september 2014

Tsukishima en Tsukuda

Vandaag is de herfst equinox, prachtig weer. Het is een nationale vrije dag en ik maak een uitje naar Tsukishima en Tsukuda, twee aan het einde van de 19de eeuw in de rivier de Sumida aangelegde eilanden, tegenover de Tsukiji vismarkt. De eilanden zijn nu aan elkaar "gegroeid". Ze zijn in de oorlog ontsnapt aan de bombardementen en vooral rond de Sumiyoshi tempel op Tsukuda is nog een oud stukje Tokio over. Maar op Tsukishima is ook een nieuwe woonwijk met hoge flats opgeschoten die de oude buurt omheinen.















Op Tsukishima is de voornaamste trekpleister Nishinaka Street, een straatje vol met Monja Yaki restaurants. Vanwege de vrije dag is het druk en velen drentelen door de straat om een restaurant uit te zoeken.


















Monja Yaki is de Tokiose versie van okonomi-yaki die vooral in de Kansai populair is. Dat is een stevige hartige pannenkoek gevuld met groenten, vlees, vis en zelfs noedels.  Monjayaki is ook hartig, etc., maar het beslag is anders en het blijft vloeibaar, het wordt niet stevig. Hij wordt gebakken op een stalen plaat. Je kunt hem zelf bakken of het voor je laten doen. Hier wordt hij klaargemaakt voor een klant.
















Omdat het zo druk is, zitten er op de bankjes langs de straat veel hongerige klanten te wachten tot ze naar binnen kunnen.





















Je kunt tijdens het wachten het menu alvast bekijken























Maar het blijft slaapverwekkend...























Ik eet een pannenkoek bij Monja Taro; heel stoer met het bakje met ingredienten en beslag in de aanslag...















Maar uiteindelijk laat ik het toch maar door een expert doen. Want ik weet nooit wanneer een monja eetklaar is - hij blijft er on-af uitzien.




Maar lekker is het wel!























Daarna ga ik naar Tsukuda eiland; waar in het oude haventje wordt gevist op deze vrije dag. Niet alleen door mannen maar ook door vrouwen; wel elegant.




















Onder de brug zit op een half gezonken oude boot een ehh... aalscholver?? Maar die zijn toch zwart? En hebben toch een andere snavel?





Ik kom langs Tenyasu, een beroemde winkel die Tsukuda-ni verkoopt. In sake en sojasaus gekookte en gepreserveerde eetwaren, die je op de rijst eet. 


Tsukuda-ni


Ik koop twee doosjes voor Japanse vrienden.


 Daarna een wandeling over de boulevard langs de Sumida Rivier.

Nog even langs het winkeltje van Nakashima, die gelakte eetstokjes maakt; hij staat erom bekend.  Hij heeft ook schitterende "hashi-oki" - messenleggers voor eetstokjes. 


Wanneer ik terugga, zit de vogel nog onder de brug; hij wuift zich koelte toe en ziet er toch wel heel aalscholverig uit. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten