Vanmorgen begon de dag in Hollandse sferen: terwijl ik aan het ontbijt zat bij mijn inmiddels stam ontbijt-café, baksteen toast en al, zag ik ineens een bekend gezicht op de t.v.: Radinck van Vollenhoven, de Nederlandse ambassadeur in Japan. Hij werd op Terebi Asahi geïnterviewd in verband met de Curaçaose honkballer Wladimir (Coco) Balentien die bij de Yakult Swallows speelt. Afgelopen zondag maakte hij zijn 57ste home-run van het seizoen, waarmee hij de Japanse baseball legende Sadaharu Oh, tot nu toe recordhouder met 55 home runs, achter zich laat. In Japan heerst nu "Coco Fever".
Voorlopig de laatste dag in Tokio voordat ik morgen mijn tocht ga maken naar de "Tohoku", het Noordoosten. Om te beginnen twee dagen naar het eiland Sado. Eiland van de verbannen politici en kunstenaars, van de drum-groep Kodo en van het jaarlijkse Earth Celebration, een internationaal Festival voor Podiumkunsten - waar Blof ook eens optrad.

Vandaag heb ik de laatste hand gelegd aan de route, samen met de mensen van het Japan Travel Bureau. Het was een heel gepuzzel, maar nu is alles geregeld. Treinen, bussen onderdak. Ik neem voorlopig afscheid van Tokio met een hapje bij mijn favoriete Japanse theehuis Ki no Zen. Voor de trouwe lezers van mijn blog komt hier nu een bonus: Ki no Zen bereikt u door met de ondergrondse Yurakucho lijn te gaan naar het station Iidabashi en daar uitgang B3 te nemen. De trap op, en bij de uitgang naar rechts, dan is het de tweede zaak aan uw rechterhand. Op de foto het kopje thee dat iedereen krijgt bij binnenkomst, met een rijstcracker en een oshibori - het eerbiedwaardige uitgewrongene, een vochtig warm handdoekje om de handen mee schoon te maken. Bij de meeste Japanse restaurants komt dat standaard voor de maaltijd. Veel mensen poetsen er ook gezicht en hals mee, dat is tegenwoordig wel geaccepteerd, maar toch oorspronkelijk niet de bedoeling.

Op weg naar de Foreign Correspondents' Club waar ik regelmatig ga zitten schrijven, kom ik langs een nieuw restaurant dat net is geopend in de ondergrondse verdieping van het gebouw; het heet "Overvloed aan Vis" en de belangstellende
lunchers staan in de rij om te proeven.....
Geen opmerkingen:
Een reactie posten