De Fuji vandaag, vanuit de trein naar Kurashiki, met een tiara van de eerste sneeuw die op de top viel op 11 oktober. De Fuji is een geliefd onderwerp in de Japanse kunst - denk aan de serie houtsneden met de Fuji als onderwerp, van Hiroshige. In de kunstnijverheid siert hij keramiek, lakwerk, textiel. Niet alleen als treinreiziger met de Tokaido Shinkansen, maar ook als deelnemer in het dagelijks leven in Japan kom je hem veel tegen.
Een bord op een kastje in receptie van een Japans hotel.
Maar afgezien van de Fuji als decoratie voor de Japanse vormgeving, is die vormgeving een bron van lering en vermaak, en van esthetisch genoegen. Bijvoorbeeld deze twee maten houten Japanse reislantarens uit de Edo-periode. je opent het rechthoekje in het midden, steekt er een kaars in, trekt het deksel, waar een papieren opvouw-lampion in zit, naar boven. Et voilà
Een reissetje voor kooplieden en administrators - met een draagbaar telraam, inkt, inktsteen, penseel, stempelinkt en stempel. Ik zou het zo willen meenemen.
Een kalebas met twee kommetjes, voor als je te paard dorst krijgt... lekkere dorst. Deze drie dingen: lampions, reisset en heupfles, lagen in een klein museumpje, op de plek waar vroeger een controle-post post was op de Mikuni Kaido, een van de grote Japanse postwegen.
Mooie reclame van een visrestaurant.
De blauwe draaikolken zijn het traditionele golf-patroon- een vaak terugkerend motief in kunst en kunstnijverheid.Een houten lakkom; het is een mooi gevoel om z'n prachtige gave kom in je handen te houden, terwijl je er soep uit drinkt.
Een eenvoudige keramiek kom, niets bijzonders, maar schitterend van vorm en decoratie.

Een prachtig exemplaar met vele dienstjaren.
Japan kent veel soorten textiel, je vindt werkelijk schitterende lappen, zijde zowel als katoen, maar ook van andere vezels. Deze lap links is antiek, maar ziet er heel modern uit.
Een gewatteerde, katoenen indigo kimono - het stiksel op de rug lijkt op kant.
Moderne toepassing van oude ontwerpen. De man heeft in zijn linkerhand een furoshikizutsumi - een grote vierkante lap die je gebruikt als draagtas. Je kunt hem op allerlei manieren vouwen, draaien en knopen - om flessen in te pakken, vierkante dozen, je boodschappen in te doen. Je kunt hem als handtas vormen. Er cadeaus in pakken. Tegenwoordig zijn ze weer in: je kunt in warenhuizen en kunstnijverheids- en design winkels deze lappen kopen, met een voorbeeldblad erbij, waarop de verschillende manieren staan afgebeeld waarop je de lap kunt gebruiken. Milieuvriendelijk want te hergebruiken pakpapier. Zijn partner draagt geel schoeisel - jika-tabi, traditionele stoffen laarsjes die met een soort haken-en-ogen sluiting dichtgaan. Vroeger waren ze meestal blauw of zwart en werden ze vooral door werklieden gedragen. Tegenwoordig zijn ze hip en kleurig gevoerd. Je laat de bovenkant van de sluiting open, vouwt de rand van de jika- tabi naar beneden,
met oogverblindend effect.
En van ruiten. Dit is een antieke kimono
Maar ook tegenwoordig is de ruit populair; de dame links gaat een paar dagen op vakantie - het is het begin van een lang weekend, en ze krijgt het voor elkaar om er in haar ruitjesrok met polo t-shirt modieus uit te zien. Goed naar Alexander McQueen gekeken.
Elegante ruit met ijsmuts. De ijsmuts, die bij ons het aanzien heeft van een nederig gebruiksvoorwerp waar we allemaal erg dol op zijn wanneer het koud is, is hier een modieus attribuut. Want hier rechts is het minstens 25 graden celsius.
Links idem dito - het was weliswaar oktober, maar een bijzonder warme dag.
Wel een elegante combinatie, de zwart-wit ruit gooit op dit moment hoge ogen.
Wat ook hel erg mode is: je vest - het is immers warm - of de geruite bloes om je middel knopen. En let ook op de sokken - hoge hakken met korte sokjes is een populaire combi.
De wollen puntmuts is niet alleen een flatteuze dracht voor vrouwen,
En elegante vrouwen mogen hem graag dragen, ook al vallen de mussen van het dak. Het is een modieus statement.


Geen opmerkingen:
Een reactie posten