Rogier Uitenbogaart in Kamikoya, de plaats waar hij al tientallen jaren het traditionele Tosa washi - papier uit Kochi - maakt. Bijzonder sterk, mooi papier. Kochi is van oudsher een van de belangrijke producenten van Japans papier. Kamikoya heeft eigen toevoegingen gemaakt aan de de traditionele Japanse papiersoorten, zoals Waranshi, het Japans-Nederlandse fusion papier. De producten uit zijn werkplaats worden voor allerlei doeleinden gebruikt, onder meer voor interieurs, lampen, kunstwerken, etc. De bekende architect Kuma Kengo werkt graag met zijn papier. Rogier is in Shikoku en in Japan zeer bekend.
De verschillende planten die worden gebruikt voor de productie worden op het terrein van Kamikoya verbouwd. Het hele proces, van het verbouwen van de gewassen tot aan het uiteindelijke product, vindt ter plekke plaats. Alles duurzaam, zonder toevoeging van chemicaliën. Dit is de kozo-plant.
In de winter worden de planten geoogst en in deze pot gestoomd, als asperges: verticaal, met een grote houten kap erover heen. Het stomen duurt 4-5 uur. Daarna kan de schors van de takken worden gehaald - grondstof voor de pulp waarvan het papier wordt geschept. De kale staken die overblijven worden voor het bloemschikken gebruikt.


De stenen trap naar beneden, naar
... de oven, waarin het vuur wordt gestookt onder de kookpot.
De schors van de plant wordt bewerkt. gekookt, gebleekt en geslagen tot je uiteindelijk deze onaantrekkelijke uilenballen krijgt - de grondstof voor het schitterende eindproduct. Je vraagt je af, wanneer je zoiets ziet, hoe mensen toch op het idee zijn gekomen dat je zo'n stakerige plant kunt maken tot mooi, sterk papier.
Op 15 en 16 oktober, wanneer ik in Kamikoya logeer, is er juist een workshop en ik mag kijken. Dit is de houten tobbe waarin pulp, water en bindmiddel worden gemengd. In het houten raam op de rand van de bak wordt een soort sushi-mat gespannen waarin het mengsel uit de bak wordt geschept.
Een van de cursisten gooit de pulp in de bak onder het toeziend oog van Rogier.
Daarna wordt het met een houten stok goed gemengd.
De meester doet voor hoe je papier schept, hij gaat een stuk minder voorzichtig te werk dan de cursisten - en creëert een ware storm in het papierraam.
Vezels - om door het papier te werken. Gisteren, op de eerste dag, hebben de deelnemers aan de workshop eenvoudig papier gemaakt, vandaag worden er vezels en pigmenten toegevoegd.
Nadat het papier is geschept in de grote bak, wordt het raam op een werkbank gelegd en de vezels toegevoegd.
Even het resultaat bekijken
Behalve vezels en pigment kun kun je ook blaadjes, bloemen, etc. toevoegen.
Blaadjes en vezels, het ziet er nu al leuk uit.
Vezels en pigmenten, zo krijg je een blue-moon landschap met zee en rotsen (mijn eigen interpretatie).
Behalve vezels en blaadjes, kun je, door druppels water op de pulp te gooien, een soort regendruppel-effect in het papier krijgen.
Nadat de decoraties zijn toegevoegd, wordt de "sushimat" op de stapel gelegd met de eerder geschepte vellen - het principe van pannenkoeken stapelen - en wordt er water overheen gegoten. Dat wordt er voorzichtig uitgestreken met de handen,
Als het werk gedaan is, een baksteen erboven op om het water eruit te persen en dan aan de koffie.
Natuurlijk is de bak waar de mandarijntjes in liggen van papier gemaakt.
De volgende ochtend komt het spannendste deel van de workshop. De vellen papier die 's nachts onder een pers hebben gelegen, die herhaaldelijk is bijgesteld, mogen worden gescheiden en gedroogd.
Het eerste vel! Zonder ongelukken ontpopt.
Het wordt plat op een houten bord gelegd en met een paardenharen borstel gladgestreken, zodat het aan het bord vast komt te zitten.
De randen van het papier, die zijn ingesmeerd met een beetje "lijm", worden vastgedrukt op het hout met een cameliablad - dat heeft een glad oppervlak zodat het papier niet beschadigt.

Een mooi resultaat!
Prachtig gelukt! Meer informatie over het maken van papier kun je vinden via deze link.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten