Van 18-22 oktober reis ik in het gezelschap van mijn vrienden H en HJ. We reisden al eerder samen in Kyushu, nu worden het twee dagen Kochi en omgeving en daarna staat Arima Onsen bij Kobe op het programma.
We beginnen bij de zondagmarkt, die zich, een kilometer lang, uitstrekt langs de hoofdweg voor de poort van Kochi kasteel - overigens ook de moeite van een bezoek waard: het is elegant en mooi gerestaureerd - en je hoeft niet zo'n eind te klimmen om er te komen.
De zondagmarkt bestaat al drie eeuwen en wordt druk bezocht door de bevolking van Kochi, er zijn weinig toeristen. Er wordt van alles verkocht - vooral messen in alle soorten en maten, gezondheidsdrankjes, oude spullen, bloemen en veel groenten en vruchten.
Aan het begin van de markt zitten een paar verkopers van oud en antiek porselein en lakwerk.
Er zitten mooie dingen tussen.
De groenteverkopers zijn gespecialiseerd - bijna alles wat ze verkopen is biologisch en organisch. Ook de vierkante bonen. In China heten die drakenbonen.
En deze paarse bladeren zijn goed - als tempura, of gekookt en aangemaakt met kruiden en sesamzaad, voor de reiniging van het lichaam.
Zulke gigantische gemberwortels - ook goed voor reiniging van lichaam en geest - heb ik nog nooit gezien. Of ik ze dan niet moeten meenemen naar Amsterdam? Nee, dat komt niet door de quarantaine...
Ze begrijpt het: ja, dan heb je het helemaal voor niets meegesleept!
De witte zoete aardappelen midden voor heb ik nog nooit gegeten. Dat is logisch, want ze worden voornamelijk voor medicinale doeleinden gebruikt.
Ja, die groene jongens links vooraan, daar staan drie namen bij omdat ze in iedere streek een andere naam hebben. Ze worden meestal in de soep gekookt. Ik ken ze uit Indonesië, maar de naam is me even ontschoten. Maar de Japanse namen heb ik nu dus op de foto.
Nagaimo - ze vertelt enthousiast hoe je die harige monsters moet klaarmaken. Schillen, in een plastic zak en er hard op slaan. Klinkt eenvoudig... Tis trouwens niet mijn favoriet, want slijmerig en glibberig.
Deze alpenhoorn onder de groenten heet zuiki, de stengel van de taroknol. In plakken snijden en koken in soep, lekker wel.
Aan het begin van de zondagmarkt ligt een overdekte markt, waar voornamelijk wordt gegeten - de Hirome markt - een waanzinnig populaire en gezellige markt, waar je aan stalletjes lekker kunt eten, en vooral: drinken, maar ook kleren, juwelen en souvenirs kopen, dat alles in een vrij kleine ruimte. De markt is iedere dag geopend van 08.00-23.00 uur; op zondag vanaf 07.00 uur. Het populairste eten hier: bonito, geschroeid in rijststro.
Sushi met bier.
Van alles met bier. De inwoners van Kochi drinken overdag; ze hebben geen problemen met bier bij het ontbijt.
Potato chips van zoete aardappelen, populair in Shikoku, maar ook in zuid-Kyushu (Kagoshima).
Even op een bankje uitrusten na al het rondlopen en shoppen.
Naar huis met de buit.
Na afloop worden we in de stad opgehaald door een busje van het hotel waar we die nacht zullen logeren: Auberge Tosayama. Op verzoek heeft dit hotel een rondleiding geregeld door het gebied van Tosayama. Kan Yamamoto geeft de rondleiding en vertelt over zijn werk voor de Tosayama Academy. een organisatie die met subsidie van de overheid eraan werkt om de leegloop van het platteland terug te draaien. Ze hebben programma's waarbij jonge mensen die vanuit de stad willen verhuizen naar het platteland, worden geïntroduceerd in het bestaan daar.
In een winkel met lokale producten stuiten we op vierkante bamboe. Meestal worden bamboescheuten gegeten in de lente, maar deze speciale soort wordt geoogst in de herfst.
Vijftien minuten koken, schillen en hij is klaar voor consumptie en/of verdere bewerking. En hij is echt vierkant!

Kleine rijstvelden
Yuzu citroenen, die van Kochi zijn beroemd. Het is een van mijn favoriete ingrediënten van de Japanse keuken: ze hebben een ongelooflijk lekkere en verfijnde geur. Binnenkort begint de oogst.
Een eindje verder staat een hutje in de fik? Nee, er wordt houtskool gebrand. Drie dagen stoken, dan wordt de zuurstoftoevoer afgesloten, daarna 10 dagen afkoelen, en de houtskool is klaar.
Meneer Takahashi - begin 60 en voor de begrippen van dit gebied een jonkie. Hij heeft vroeger in de stad gewerkt, is nu gepensioneerd en mag van zijn vader, die in de 80 is en alles nog zelf doet, de houtskoolproductie overnemen.
De Kagami rivier, die groots en wijd door de stad Kochi stroomt. Hij ontspringt hier in de bergen en ziet er kalm en ruraal uit. Op de achtergrond een schuur waar de kippen wonen die de beroemde Tosa-eieren produceren.
Tosajiro, 100 yen per stuk!
De 14 gemeenschappen in Tosayama hebben ieder hun eigen shintotempel.
Na de tocht door het gebied, gaan we naar de Auberge Tosayama, een prachtig onsen-hotel, midden in de natuur, geheel van hout gebouwd. Met prachtige binnen- en buitenbaden en schitterende kamers, groot, met uitzicht over de bergen en een badkamer met bad vanwaaruit je van het mooie uitzicht kunt genieten.
Het hotel regelt ook op verzoek rondleidingen en activiteiten (o.m. een cursus bamboe bewerken).
Een plaatselijke vegetarische sushi-variant. Heel erg lekker.

Geen opmerkingen:
Een reactie posten