vrijdag 16 oktober 2015

Yusuhara en Kamikoya; geschiedenis, architectuur en papier


Op 15 oktober ga ik vanuit Kurashiki naar Yusuhara, diep in de bergen van de prefectuur Kochi op Shikoku. Twee treinen en een bus. In het plaatsje Susaki ten westen van de stad Kochi, wacht ik met 1 dame, die hier net haar boodschappen heeft gedaan, op de bus.















Een spectaculaire zonsondergang begeleidt de bustocht naar Yusuhara, waar Kamikoya ligt  - de papierstudio van Rogier Uitenboogaart. Van 15-17 oktober logeer ik daar - Kamikoya is behalve papierstudio ook Bed & Breakfast. In  het pikdonker word ik opgehaald door Yohei Uitenboogaart die gelukkig de bochtige bergweg goed kent.








Kamikoya, gezien vanaf de "overkant" van de bergen. In het bovenste gebouw is de papierwerkplaats, het gastverblijf voor o.m. de deelnemers aan workshops en de keuken, waar de gasten eten. Er is op dit moment een workshop aan de gang en ik logeer in Kamiken, een mooi gerenoveerd Japans huisje onder aan de heuvel, waar de stagiairs wonen, wanneer die er zijn. Die zijn er nu niet, zodat ik er kan slapen.






In de tokonoma, de alkoof in het slaapgedeelte, staat een mooi bloemstuk met als achtergrond het papier uit de werkplaats.

























Het uitzicht wanneer je van Kamiken over het bergpad naar Kamikoya loopt. Links op de voorgrond takken van de Kozo papierplant. Op het grote terrein dat bij Kamikoya hoort, groeien de planten die worden gebruikt voor het maken van papier. Het hele proces, vanaf het verbouwen van de planten tot aan het uiteindelijke product, vindt hier plaats. 's Nachts is de hemel donker en zie je veel sterren, de Melkweg...








In de keuken worden de sterren van de hemel gekookt.

















De ruimte waar de deelnemers aan de workshop verblijven - ook in dit gedeelte van het huis zijn de mooie werken van Rogier te vinden. Zoals de lamp en het scherm.
























Het is schitterend weer op 16 oktober en ik maak een wandeling langs de rivier Otado.



























Langs de weg vind je kleine stenen beelden van figuren uit het boeddhistische pantheon, zoals de afschrikwekkende Fudo Myo-o in een bespiegelende stemming.

























Langs de velden, waar het rijststro hangt te drogen.

















Vergezichten met links Kamikoya en daaronder, dichter aan de weg, Kamiken. In de verte het karstgebergte van Shikoku.















Dichterbij-gezichten zoals deze verstilde Shintotempel.

















Yusuhara mag dan een kleine stad zijn, het heeft een aantal bijzondere gebouwen die de moeite van een bezoek waard zijn. Rechts het oude kabukitheater - waarvan er in Shikoku nog drie over zijn. Het is een mooi gebouw met een schitterend gerestaureerd houten interieur.










Het houten gemeentehuis is ontworpen door de beroemde architect Kuma Kengo.












De hal is indrukwekkend, met een prominente plaats voor het standbeeld van de hervormer Sakamoto Ryoma (1836-'67), afkomstig uit Kochi, die een belangrijke rol speelde bij het verenigen van de krachten die de val van het Tokugawa Shogunaat propageerden. Hij wordt nog altijd geëerd in Kochi prefectuur en je komt overal zijn afbeelding tegen. Zijn roem is vooral herleefd na de productie van een televisieserie over hem een aantal jaren geleden.


















Links een zitje bij een loket met een muur die eruit ziet alsof hij van steen is - maar hij blijkt van papier te zijn uit de studio van Rogier Uitenboogaart. Kuma Kengo werkt graag met Rogier's papier.

























Nog een gebouw van Kuma: het hotel boven de wolken... toen de bekende architect een dip in zijn loopbaan doormaakte heeft hij gebouwen ontworpen in Yusuhara - en dit is zijn eerste hotel ooit.













De vormen van de buitenkant herhalen zich in ander materiaal in het interieur.
















Een volgend gebouw van Kengo Kuma - een markt waar lokale producten worden verkocht, gecombineerd met een motel. Met een exterieur van stro en hout.














De markt met een doorkijkje naar de kamers van het motel op de verdieping erboven. De stenen van de muur achterin zijn alweer van het papier uit Kamikoya!

























Er staat een hinderlijke spiegelwand in de winkel, die de ruimte weliswaar groter maakt, maar ook verwarrender: ik loop er steeds tegenop wanneer ik naar de kassa wil om mijn pakje yuzu-miso af te rekenen.
























De overdekte brug naar de Mishima Shrine, op de route waarlangs Sakamoto Ryoma vluchtte voor zijn achtervolgers, de aanhangers van het Tokugawa regime.














De Mishima Shintotempel die er in de vroege avond mysterieus uitziet. Zijn geschiedenis gaat wel duizend jaar terug. In een jaarlijks festival dat dateert uit 913, worden er nog steeds de oude kagura-dansen (een vorm van shinto religieuze dansen) in de originele vorm uitgevoerd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten